2014. június 26., csütörtök

A világ legnagyobb amatőrtávcsöve - te is akarsz ilyet?

Minden amatőrcsillagász életében van olyan időszak, amikor nagyobb és nagyobb távcsövet szeretne magának. Talán azon is sokan elgondolkoztak már, mekkora lehet a legnagyobb amatőr építésű távcső. A hírek szerint ezt egy amerikai kaminonsofőr, név szerint Mike Clements építette meg magának. 

A newton távcső főtükre kb 175 cm átmérőjű, fókusza 10.8 m, csak a segédtükör 74 cm átmérőjű. A távcső "természetesen" dobson szerelést kapott. (Érdemes megemlíteni, hogy
a főtükröt eredetileg egy kémműholdra szánták, de miután a széle egy helyen letört inkább eladták.) 

Itt azonban álljunk meg egy pillanatra, mivel vannak azonban korlátok, amiket nem lehet sehogysem átlépni. Tegyünk fel, hogy sikerül a távcsövet mechanikailag jól megépíteni, pontosan be is van kollimálva és még azzal sem kell számolni, hogy átvegye környezet hőmérsékletét. Ekkor a legkisebb hasznos nagyítás kb 300x-os lesz. Ennél kisebb nagyítás esetén ui. a távcső által összegyűjtött fény nem jut be teljes egészében a megfigyelő kb 6 mm átmérőjű pupilláján, vagyis egy része elvész. (Más szóval megfogalmazva: 175 cm-es tükör közepe fogja csak a fényt gyűjteni, az átmérő egy része "kárba vész".)  Ehhez a nagyításhoz már egy 36 mm fókuszú okulár is elég. 

Ha Mike megveszi a 31 mm fókuszú 82 fok látószögű Televue Nagler okulárt, ezzel kb 350x-es nagyítást kap. Az elérhető látómező 14', a telehold átmérőjének a fele. Annyira még nem is lenne használhatatlanul kicsi a látómező, az más kérdés, hogy több méter magasból mennyire lehet a zsámolyt mozgatni mindenféle elektronika nélkül ...


2 megjegyzés:

  1. A 8 cm-es APO-mat kb. fél óra alatt állítom be. A 20 cm-es newtonomhoz már csaknem egy óra kell. 3x jártam úgy, hogy mire beálltam, az ég meg befelhősödött. (Pakolás vissza!).
    Ha ugyanez történne egy 170 cm-essel, akkor lenne egy-két keresetlen szavam!
    Stella_209

    VálaszTörlés
  2. Ezek a kivételes, egyedi megoldások tudják inspirálni saját dédelgetett terveink megvalósítását... Lehetnek ezek kisebb léptékűek, de igazán sok örömet tudnak okozni. Kalandra fel! (Zoltán)

    VálaszTörlés