2014. július 8., kedd

Ezt NE kérdezd távcső vásárláskor!

Számos alkalommal kérdezik (leendő) vásárlóink, hogy milyen távcsövet vegyenek, ami már "élményszerű, látványos" képet ad. A kérdés egyfelől teljesen logikus, érthető, azonban van egy kis "gond" vele: az egész világon egyetlenegy ember tudja rá a választ. Meg fog lepődni, ha megmondjuk ki az.

Ez a egyetlenegy ember nem más mint a vásárló saját maga

Évekkel ezelőtt rendszeresen tartottam távcsöves bemutatókat, ahol az utca emberének mutattuk meg a Holdat, a bolygókat, fényesebb mély-ég objektumokat. Volt akit szinte el sem lehetett a távcső mellől küldeni, más egy vállvonogatással "lerendezte" a látványt. Nem véletlenül van egy mondás az amatőrök között: akit egy kistávcső sem nyűgöz le, azt egy nagyobb műszer sem fog. 

Másrészt - szintén tapasztalatból mondom - nagyon sok tényező közrejátszik, hogy egy adott távcső mennyit fed fel az égbolt csodáiból. Budapest külvárosából egy 20 cm-es távcső mutat annyit, mint sötét helyről egy kb 7 cm-es műszer (sic!). 

Mégis, mit lehet tenni, ha bizonytalanok vagyunk a döntésben?! Legjobb kipróbálni minél több műszert. Erre jó alkalmat jelentenek a csillagász táborok, július 24-27 között lesz pl a MCSE (Magyar Csillagászati Egyesület) távcsöves találkozója, mely ideális alkalom erre a célra. Mi is ott leszünk!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése