2014. május 31., szombat

Hordozható távcső - újradefiniálva (+ egy "Ezüst dollár")

Azt hiszem új értelmet nyert a hordozható távcső fogalma: Tóth Gábor a namíbiai expediciónkra egy 25 cm-es newton távcsövet hozott EQ-6 mechanikán (összesen kb 50 kg) – ez a legnagyobb műszer itt a farmon. 

Illetve dehogy is, helyesbítenem kell magam: a farmon található nem messze tőlünk a H.E.S.S rádiótávcső is, mellette pedig a HAT (Hungarian Automated Telescope) hálózatának egyik állomása, amivel egy magyar amatőrcsillagászból lett profi csillagász kutat. Idén is meglátogattuk a kutatóintézetet, a pár kép útitársam, Lóránd tavalyi namíbiai beszámolójában látható.    

Mellékelek egy nyers képet az "Ezüst dollár" galaxisról (NGC 253), amit Gábor készített talán 5 perc expoval.

 

1 megjegyzés:

  1. Csak a pontosság kedvéért, a H.E.S.S. nem rádiótávcső. High Energy Stereoscopic System. A projekt a nagy energiájú kozmikus folyamatok által gerjesztett Cserenkov-sugárzás felvillanásait keresi. Optikai tartományban. Az óriási monstrumok, amelyek leginkább a Csillagok háborúja bizonyos robotjaira hasonlítanak, mozaiktükrös távcsövek. Talán az én ottlétem óta már elkészült az akkor még szinte csak az alapozásnál tartó nem is tudom hány méteres gigász.

    Rózsika

    VálaszTörlés