2014. május 27., kedd

Namíbiai útinapló - első asztrofotók


A harmadik éjszakára végre összeállt a felszerelésem, sikerült elkezdeni az égbolt fotózását – az égbolt is valamivel jobb, mint tegnap. Amolyan „koca-asztrofotósként” megtapasztal- tam milyen az amikor nem kell az elemekkel küzdeni: a Magyarországon szinte mindenütt jelen levő fényszennyezés miatt a felvételek hossza korlátozott, azok is narancssárga háttérben úsznak; a párásodás komoly gond még nyáron is. Itt szinte csak a technika szab határt a felvételek hosszának. Mellékelek egy 3 perc nyers (feldolgozatlan) felvételt az Omega Cen gömbhalmazról. 

Egy pár szóban érdemes megemlíteni, milyen az ég alatti mély-ég fotós munka. Miután kiválasztottuk a célpontot, kb 15-30 perc elmegy a beállással (élességállítás, kompozíció, vezetés beállítása stb.) majd jön az unalmasabb rész: célponttól függően több óra expozíció. Ez idő alatt a technika dolgozik: a távcső követi az égboltot, kamera készíti a felvételeket. Ekkor van idő bejönni a házba melegedni, enni vagy akár pihenni egy kicsit. Ami igazából „megtöri” a munkát, az az, hogy a távcső az égbolt követése során beakadhat a mechanika lábába – ilyenkor át kell fordítani. Ezt célszerű előre kiszámítani mikor kerül erre sor.

Az égbolt még tisztább, mint tegnap, Tejút még plasztikusabb, érdemes egy pillantást vetni Borovszky Péter felvételére, bár a kép messze nem adja vissza azt az érzést ami az ég alatt feltárul.


Sajnos, egy meglehetősen kellemetlen esemény is beárnyékolja a túrát: Fényes Lóránd AZ-EQ-6 mechanikája a betanítása során csődöt mondott, mely lehetetlenné teszi, hogy számítógépes úton álljon rá a lefotózni kívánt objektumokra. Mivel Lóránd nem vállalta, hogy a halvány objektumokat kézzel állítsa be, ezért úgy látszik borul a programja. Jó kérdés, hogy mi lehet a hiba oka: feltételezésünk szerint a mechanika vezérlőszoftverével van baj (talán a SkyWatcher nem tesztelte kellőképpen a déli ég alatt?), hiszen a másik kettő EQ-6, ill HEQ-5 probléma nélkül működik déli szélességen is. A probléma meglehetősen személyes hangvételű megközelítéséről Fényes Lóránd facebook oldalán olvashatunk. 

12 megjegyzés:

  1. Nagyszeru olvasni a Namibiai cikkeket. Sok szerencset kivanok es nefelejtseteg Szaturnusz is fotozni!

    mitovka

    VálaszTörlés
  2. Én is nagy élvezettel olvasom a bejegyzéseket!
    Nem piskóta az a csillaghalmaz :)

    Ha erre jársz, megírod, hogy a tejút hány mp-es expó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Péter 5 percet exponált a Tejútra, én hármat az Omega Centauri GH-ra.

      Törlés
  3. Lóránd NEQ6-ja és az AZ-EQ6 ugyan azt a szoftvert használja. Szerintem nem az a baj. Sanda gyanum, hogy a repülőtéren, szállítás közben sérült meg. Láttam hogy dobálják a csomagokat, láttam hogy esett le bőrönd a szállító kocsiról. Ha Ausztráliában tudják használni, akkor Afrikában is működnie kellene. Ott pedig bizonyíthatóan működik. De ha nem, és tényleg szoftveres a hiba, akkor ugyan az mint nekem volt. Sokan azt mondják hogy a nyári időszámításra offot kell nyomni. NEM!!!!!!!!!! Az AZ-EQ komolyan érzékeny erre. Amíg azt offra volt állítva, sehogy nem tudtam normálisan beállítani.
    Remélem hogy végig jó egetek lesz és minnél több képet osztotok meg velünk. Én már azért ölni tudnék, hogy csak annyira legyen párás a levegő, mint Magyarországon. Éjjel volt 87%.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A két EQ-6 között az a különbség, hogy az AZ-EQ-6 enkóderes. Nem tudom ez mennyiben számít, de valóban használják a déli féltekén a mechanikát tehát az ilyen hibák feltétlen kijöttek volna. Lóránd is gond nélkül használta otthon. Lehet, hogy a szállítás során az enkóderek elmozdultak?!

      Amúgy pára az nincs, de meglepő módon a képek háttere elég narancsos. Ha fényszenny nem is, lehet hogy a vöröses por van a levegőben?!

      Törlés
    2. Erre gondoltam én is. Akkor viszont tök egyszerű a megoldás. Egy gyűrű szerű az érzékelő, ami nem elmozdúlt hanem meglazult. Cavar meghúz. Aztán ki az áramot. Nem szépen kézivezérlőről! Dúrván.

      Törlés
    3. Illetve nem az érzékelő, hanem amit érzékel. Ha maga az érzékelő, amiből kettő van, szerintem a DEC a ludas. Az a tubus oldalon van, egy kis tégla lap alatt. Azt kéne megnézni. Az R.A már el van dugva rendesen. Amúgy mi a motor vezérlés firmware száma? A 2.02 szar, az 5-ös jó.

      Törlés
    4. Sajnos már késő. Lórándot nagyon megviselte a dolog, annyira, hogy idő előtt már ma hazautazott. Jelzem neki a megoldási lehetőséget.

      Törlés
    5. Ujjjj! Ezt sajnálattal hallom.

      Törlés
    6. Amúgy Figlár Géza vagyok, Svédországból. Így már ismerős lehet.

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés