2014. június 4., szerda

Búcsú a Dél keresztjétől - avagy megéri-e Namibiából asztrofotózni?

A mai napon véget ért namibiai asztrofotós túránk utolsó hete eseménytelenül, már-már unalmasan telt. Leszámítva néhány apróbb problémát és egy-két fényes meteort szinte semmi érdemleges nem történt: este fél héttől reggel 5-ig kattogott vagy 4-5 DSLR kamera.

Az expedíció végén adódik a kérdés: érdemes-e a namíbiába "kiruccani" asztrofotózni? A válasz - számomra - nem teljesen egyértelműen pozitív. A déli égbolt lenyűgöző objektumai miatt mindenféleképpen megéri, azonkívül a viszonylag állandó légköri állapotoknak és a hosszú éjszakáknak köszönhetően 10-12 nap alatt több objektum lefotózása válik lehetővé, mint Magyarországról akár egy év alatt. 

Munka közben (Borovszky Péter felvétele)
A képet kissé árnyalja, hogy - noha a fényszennyezés gyakorlatilag ismeretlen fogalom - a légköri viszonyokat nem találtam jobbnak, mint itthon: a végig átlagos, 6.3-6.5 magnitúdó körüli átlátszóság, a közepes nyugodtság Magyarországról is elérhető (a kérdés, talán csak az, hogy 10 éjszakán keresztül egyhuzamban-e ...)

Mindenesetre előbb-utóbb tele lesz az Asztrofoto.hu oldal jobbnál-jobb Eta Carninea, Centaurus-A, M83, Hangyász stb fotókkal. :)

4 megjegyzés:

  1. Bátran állíthatom, hogy tavalyi utunk során kiváló átlátszóság és nyugodtság mellett észlelhettünk az Isabis farmon. A 6.3-6.5 magnitúdó körüli határfényesség számunkra ott gyakorlatilag ismeretlen volt: sokkal jobb egek adódtak. Meglehet, hogy idén kedvezőtlenebb viszonyokat fogtatok ki.

    Kernya János Gábor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valószínűleg ez történt. Mindenesetre legalább szél sem volt éjszaka ...

      Törlés
  2. Nagyon szép volt, de a többek által beharangozott orra bukós sötét ég tényleg elmaradt.
    Tóth Gáborral együtt úgy éreztük, hogy Budapesttől 50 km-re a
    Nagy-Hideg-hegy lábánál lévő Cseresznyefa parkolóból vagy Ágasvárról már láttunk hasonló, vagy azonos hmg-vel bíró eget. Ugyanakkor míg nálunk csak a zenit környékén, Namíbiában a horizont közelében is számunkra eddig ismeretlen módon romlott csak az ég.
    Borovszky Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán nem jó időpontot választottatok. Nekem, amikor HAT projekt tagjaként a HESS- site-on az általatok is meglátogatott robottávcövet volt szerencsém hat hétig telepíteni, szinte minden éjszaka 7 mg alatti volt a hmg. Még a holdas éjszakákon is 6,5 alatt volt. A Bakos Gazsi által választott időpont augusztus vége, szeptember eleje volt.
      A légköri vörös por okozta a csalódásotokat, ami a hosszantartó száraz afrikai nyár velejárója. Ezt bizonyítja az is, hogy valamelyik isabis postba olvastam valamelyötöktől, hogy furcsa, vöröses volt a fotók háttere, akárcsak, ha fényszennyezés lett volna. pedig hát ugye tudjuk, hogy a legközelebbi fényszennyező forrás Windhoek, jópárszáz kilométerre.

      Rózsika

      Törlés