2014. május 14., szerda

Új Lunt naptávcső

A Lunt naptávcsövei igen közkedveltek az amatőrök körében, velük kitűnően lehet a Nap protuberanciáit ill. felszíni részleteit megfigyelni a H-alfa hullámhossz-tartományban. A hátrányuk, hogy relative drágák - a legkisebb méretű Lunt LS35T is bőven kétszázezer forint felett kezdődik, pedig csak 35 mm az átmérője. (Bár ha azt nézzük, hogy tulajdonosaik sokkal gyakrabban használják, mint az éjszakai távcsöveket, ezáltal az "egy perc használatra eső áruk" már nem is vészes :))

Nemrég a Lunt bejelentette, hogy piacra dob 50 mm átmérőjű belépőszintű naptávcsöveket LS50T néven és egyúttal kivonja a forgalomból a jól bevált 35 mm-es modelleket ... Az új távcsövek ára meg fogja haladni a háromszázezer forintot, tehát sajnos még többet kell kifizetni ha valaki h-alfa tartományban szeretné vizsgálni a Napot ...

1 megjegyzés:

  1. http://luntsolarsystems.com/blog/new-50mm-pressure-tuned-h-alpha-telescope-the-lunt-ls50tha

    A listaára 50$-ral több, mint az LS35T Deluxe-é, és ebben nyomásszabályzós belső etalon van, azaz az egész napkorongot egyszerre be lehet hangolni vele. És a belső etalon miatt a PST-hez hasonlóan remek alap lehet a nagyobbra alakításhoz is. Nem álmodozom tovább az LS60-ról! :)

    VálaszTörlés